Yazılarımız

Vimaj

WORDPRESS NEDİR?

Wordpress Nedir Ne İşe Yarar?

Teknoloji bizi yeni çalışmalara ve araştırmalara sürüklemektedir. Devam eden çalışmalar insanların hayatlarını kolaylaştırıcı bir hal almaya devam etmektedir. Günümüzde bu durumun en belirgin çıktısı internet ve web siteleridir.
Son yıllarda hemen bütün alanlarda web sayfası bulunmaktadır. Hatırlanacağı üzere ülkemizde ticari işletmelerin resmi olarak zorunlu web sayfaları nın olması gerektiği bilgisi bize bu konuda ilerleme kaydedildiğini göstermektedir.


Wordpress Nedir?

Günümüzde artık kamu kurumları ve kurumsal firmalar haricinde kişisel web sitelerinin de yoğunlukta olduğunu söylemek mümkündür. Bundan dolayıweb sayfalarının belli bir aşamaya kadar kontrol edilebilmesi, veri girişi yapılıp kontrolünün sağlanması için çeşitli araçlar bulunmaktadır. Wordpress ücretsiz blog hizmeti sunacak bir yapıdadır. Bu yazımızın konusu olan Wordpress bu araçlardan biridir. Araç yerine sistem demek daha doğru olacaktır.

Wordpress Denen Sistem Nedir?

PHP ve MySQL kullanılarak geliştirilmiş ve GPL lisansına sahip olan kişisel bir yayın hizmeti olarak tanımlayabileceğimiz Wordpress, B2/cafelog adlı projenin devamı niteliğindedir. İçerik Yönetim Sistemi anlamına gelip CMS (Content Management System) olarak bilinir. Her ne kadar içerik yazma sistemi denince aklımıza sadece makale yazma, düzenleme veya blog oluşturma gelse de aslında her türlü içeriğin düzenlenebileceği bir içerik yönetimi sistemi olarak düşünebiliriz.

Dünyada kullanılan içerik yönetim sistemleri arasında Wordpress yüksek bir kullanım oranına sahiptir. Aşağıdaki grafikte bu durum rahat bir şekilde görülmektedir.


Wordpress Grafik

Wordpress Sitesi Avantajları Nelerdir?

Wordpress kullanım, hız, geniş bir kullanıcı kitlesi ve bunun getirdiği deneyimi açık kaynak yazılımla sağlamaktadır. Yeni güncellemelerle birlikte ses, video gibi çalma listeleri, canlı bileşenlerin ve galerilerin ön izleme yapılabilmesi gibi birçok özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Aşağıda Wordpress genel özellikleri maddeler halinde sunulmuştur.

  • Google tarafından çok hızlı indekslenmektedir.

  • Sayfaların açılış hızları yüksektir.

  • Kullanımı kolaydır.

  • Güncel bir yazılımdır.

  • Kendi alan adımız yapılandırılabilir.

  • Arama motoru ve SEO uyumludur.

  • 7/24 destek sunan uzmanlar bulunmaktadır.

Wordpress Nedir Nasıl Kurulur?

Geniş bir kullanım ağına sahip olan Wordpress kolay kuruluma ve kullanıma sahiptir. Kurulum işlemine başlamadan önce bazı noktalara değinmek faydalı olacaktır. İki tür kurulum bulunmaktadır. Bunlar,

  1. Otomatik kurulum

  2. Elle kurulum

Olarak isimlendirilebilir. Şimdi sırasıyla bunları açıklayalım.

  1. Otomatik Kurulum:

Otomatik kurulum için öncelikle Wordpress’in resmi web sitesine giriş yapıyoruz ve sistemin son sürümünü bilgisayarda herhangi bir yere indiriyoruz. İkinci adımda sıkıştırılmış halde inen dosyayı winrar veya winzip gibi bir sıkıştırma programı yardımıyla arşivden çıkarıyoruz. Dosyanın içeriği sunucuya yüklenir ve ardından tarayıcı adres kısmına site ismi yazılıp giriş yapılır. Bu aşamadan itibaren kurulum otomatik olarak başlayacaktır, adım adım ilerleyerek kurulum kolaylık tamamlanabilir.

  1. Elle Kurulum:

Elle kurulum için de yine Wordpress resmi sitesinden kurulum dosyaları indirilir. Sıkıştırılmış halde inen dosya yine herhangi bir sıkıştırma programı yardımıyla açılır. Bu aşamadan sonra biraz daha detaylı bilgi verileceğinden dolayı maddeler haline vermek faydalı olacaktır.

  1. wp-config-sample.php dosyası işlem kolaylığı açısından notepad gibi bir programla açılır.

  2. define(‘DB_NAME‘,’veritabani_adi’); kısmına veri tabanı adı yazılır.

  3. define(‘DB_USER’,’kullanici_adi’); buraya veri tabanına bağlantı yapılacak kullanıcı adı yazılır.

  4. define(‘DB_PASSWORD’,’sifre’); buraya veri tabanına bağlantı yaparken gereken şifre yazılır.

  5. define(‘DB_HOST’,’localhost’) bu kısım bu şekilde kalabilir, fakat burayla ilgili olası bir sorun da hosting şirketine başvurmak gerekecektir.

  6. wp-config-sample.php olan dosya adı wp-config.php olarak değiştirilerek sunucuya yüklenir.

  7. Geldik son aşamaya, tarayıcı adres çubuğuna {www.siteadi.com}/wordpress/wp-admin/install.php yazılır ve karşımıza gelen yönergeleri geçerek kurulumu tamamlamış oluyoruz.

Gördüğünüz gibi Wordpress nasıl kurulur sorusunun çözümü iki yolla çözülebilmektedir. Basit olarak sunulan bu çözümleri uygulayarak Wordpress nedir sorusunun cevabını kendiniz çözmeye başlayabilirsiniz.

Şimdi Wordpress’le ilgili bazı önemli kavramları açıklayacağız. Bunlar “Wordpress Template, Wordpress Mu ve Wordpress SEO”dur. Bu kavramlar Wordpress kullanımı için önemli kavramlar olduğu için, bu kavramları öğrenmek faydalı olacaktır.

Wordpress Template

Yukarıda genel olarak Wordpress nedir sorusuna cevap aradık. Şimdi de web sayfalarınız için kullanılabilecek Wordpress template konusunda bilgilendirme yapalım. Template Türkçe olarak ‘Tema’ anlamına gelmektedir. Günümüzde kullanılan Wordpress temaları profesyonel tasarımcılar tarafından hazırlanıp üst seviye tasarımlara sahip olarak kullanıcılara sunulmaktadır.


Wordpress Template

Günümüzde kişisel sitelerden, kurumsal sitelere kadar birçok kategoride tema bulabilmek mümkündür. Web sitenizin kategorisini belirleyerek ona uygun olan bir Wordpress temaları edinmeniz mümkündür.

Şimdi normal Wordpress kullanımından farklı olarak biraz daha ileri düzey bir kullanım olabilecek bir konudan bahsedelim. Yeni konumuz ‘ Wordpress Mu Nedir?’

Wordpress Mu Nedir?

Wordpress 3.0 sürümünden itibaren multisite özelliği kullanılarak web sitemiz için site ağı oluşturulabilmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi Wordpress Mu’da bahsedilen ‘Mumultisite’in kısaltmasıdır. Multisite özelliği ile oluşturacağımız kendi ağımızda yer alan kullanıcıların sitemiz üzerinden blog açmalarının sağlanmasıdır.


Wordpress Algoritma

Bu özelliği aktifleşme adımlarına hep beraber göz atalım. Bu işlemlere başlamadan önce site dosyalarının ve veri tabanının yedeklenmesi faydalı olacaktır.

  1. wp-config.php dosyasını açıp “/* Hepsi bu kadar. Mutlu bloglamalar! */” satırını buluyoruz ve bu satırın hemen üst tarafına aşağıda yer alan kodu ekliyoruz.

    • define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’,true);

  2. Bu kodu ilgili dosyaya ekleyince Wordpress yönetim panelinde yer alan ‘Araçlar’menüsüne ‘ Ağ Ayarı’ (Network Setup) eklenecektir.

  3. Yönetim panelinden ‘Subdomains’ tıklanır ve “*.domainadi.com” gibi bir subdomain oluşturulur. Bu işlemin olabilmesi için Hosting’te ‘Wildcard DNS’ özelliğinin olması gerekmektedir.

  4. wp-content klasörü bulunur ve içerisine blogs.dir adında bir dosya oluşturulur.

  5. Yönetim panelinden Araçlar -> Ağ Ayarı tıklanır ve ‘subdomain’ ya da ‘subdirectory’ seçeneklerinden biri seçilir. Seçeneklere göre farklı işlemler yapılır. Aşağıda bu durum gösterilmektedir:

    • Subdomain için, site1.domainadi.com; site2.domainadi.com;

    • Subdirectory için, domainadi.com/site1; domainadi.com/site2; şeklinde alt siteler oluşturulur.

  6. Bu aşamalardan sonra ‘Kur’ butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

  7. Karşımıza gelen ekran ‘wp-config.php’ ve ‘.htaccess’ dosyalarına eklenecek kodları göstermektedir. İlgili kodları dosyalara ekliyoruz.

  8. Bu işlemlerden sonra tekrardan giriş yapmamız için bir uyarı gelecektir.

  9. Sisteme tekrar giriş yapınca üst tarafta ‘My Sites’ menüsü görülecektir. Açılır menü şeklinde karşımıza çıkan bu menüden ‘ Network Admin’i seçerek oluşturduğumuz ağı yönetebilir hale geleceğiz.

Yukarıda yer alan adımların aşama aşama yapılmasıyla Wordpress nedir sorusuna bir cevap daha vermiş oluyoruz.

Wordpress SEO Nedir?

Web sitelerinin hayatımızı sarmasıyla birlikte site sahipleri için kullanıcıların web sayfalarına kolay erişimi önemli bir konu olmuştur. Çünkü aynı alan ve konuda birçok web sitesi olduğundan kullanıcılara web sitenizi doğru bir şekilde ulaştırmak önemlidir. Bunun için Wordpress SEO kavramını bilmek gerekecektir.


Wordpress Grafik

İngilizce ‘Search Engine Optimization’ kelimelerinin kısaltması olan SEO, Türkçe olarak ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelmektedir. Ve web sitelerimizde oluşturacağımız anahtar kelimeler (Keyword) ile arama motorlarında web sitemizin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliriz. Böylelikle oluşturulan web siteleri kullanıcılara hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırılmış olacaktır.

Wordpress Nedir Son Sözler

Bu yazımızda sizlerle Wordpress nedir sorusuna cevap aradık. Burada anlatılan bilgilerle Wordpress hakkında sizlerde bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Konuyla ilgili olarak yapacağınız örnek uygulamalar ile bilgi seviyenizi üst sıralara taşıyabilirsiniz. Bu sayede web sitelerinizi ziyaret eden kullanıcı kitlesini isteğiniz doğrultusunda yönlendirebilir ve her geçen gün ziyaretçi sayınızı artırabilirsiniz.

Yazımıza son vermeden önce aklımızı meşgul eden’ Joomla nedir?’ sorusu hakkında da birkaç cümle yazmak yerinde olacaktır. Joomla da Wordpress benzeri bir içerik yönetim sistemidir. Her ne kadar Wordpress kadar yaygın ve popüler olmasa da son zamanlarda dikkat çeken ve kullanıcı sayısı artan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.


Joomla

İster Wordpress nedir sorusu olsun isterse de Joomla nedir sorusu olsun, başlangıç olarak yapacağınız ufak çaplı bir proje ile çalışmalarınızı üst düzeylere çıkarabilmeniz mümkündür. Böylece web içerik yönetiminde söz sahibi olarak birçok alanda web hizmeti sunabilirsiniz.

PAYLAŞ

 VİMAJ