Yazılarımız

Vimaj

YOUTUBE REKLAM VERME

Yazımızın ilk bölümünü YouTube SEO sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

YouTube'da abone ve izlenme sayısı arttırmanın bir başka yöntemi de YouTube'a reklam vermektir. Yapacağınız farklı reklam hedefleri ile kanalınızı ve videolarınızı çeşitli kullanıcılara tanıtıp ücretli bir yöntem ile abone ve izlenme sayısı arttırabilirsiniz.

Özellikle daha kısa zamanda daha hızlı sonuçlar almak istiyorsanız YouTube reklamlarını kullanmanızda fayda var.

YouTube reklamları Google reklam servisi AdWords ile verilmektedir. Reklam verebilmek için AdWords'e üye olmak gerekir. YouTube reklamları TrueView reklamlar olarak adlandırılır. İki tür TrueView reklam vardır.

YouTube Reklam Verme

a. Yayın içi TrueView Reklamlar:

Ne zaman kullanmalıyım?

  • YouTube'daki videolardan önce ve Google Görüntülü Reklam Ağı'nda göstermek istediğiniz video içeriğiniz varsa bu biçimi kullanabilirsiniz.

Nasıl işler?

  • Video reklamınız, bir videodan önce, video sırasında veya sonrasında oynatılır. İzleyiciler reklamı 5 saniye sonra atlayabilir.

Reklamlar nerede gösterilir?

  • Yayın içi TrueView (In-stream) videoları, YouTube izleme sayfalarının yanı sıra Görüntülü Reklam Ağı'ndaki video iş ortağı siteleri ve uygulamalarında yer alan videolarda gösterilebilir.

Nasıl ücretlendirilirim?

  • İzleyici videonuzun 30 saniyesini (30 saniyeden kısa videolarda ise tamamını) izlediğinde veya videonuzla etkileşimde bulunduğunda (hangisi önce gerçekleşirse) ödeme yaparsınız.

b. TrueView Video Discovery Reklamları

Bu, eskiden "Görüntülü (In-display) TrueView reklamları" adıyla bilinen biçimdir.

Ne zaman kullanmalıyım?

  • YouTube videolarının yanında, bir YouTube arama sonucunun parçası olarak veya Google Görüntülü Reklam Ağı'ndaki diğer içeriklerde video tanıtmak için bu biçimi kullanabilirsiniz.

Nasıl işler?

  • Reklamınız, videonuzun küçük resmi ile birkaç satırlık metinden oluşur. Reklamın tam boyutu ve görünümü, reklamın gösterildiği yere bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, video discovery reklamları her zaman kullanıcıları videoyu izlemeye davet eder. Videonuz, YouTube İzleme sayfasında veya kanal sayfanızda oynatılır.

Reklamlar nerede gösterilir?

  • YouTube arama sonuçlarında
  • İlgili YouTube videolarının yanında
  • YouTube ana sayfasında
  • Bir YouTube izleme sayfasında yer paylaşımı olarak
  • Görüntülü Reklam Ağı'ndaki iş ortağı siteleri ve uygulamalarında

Nasıl ücretlendirilirim?

  • Yalnızca görüntüleyen kişiler videonuzun küçük resmini tıklayarak reklamınızı izlemeyi seçtiğinde ücretlendirilirsiniz.

Video reklamcılık çalışma kılavuzu ile YouTube reklamları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

YouTube SEO ve Abone Sayısı Arttırma

a. Abone Olmaya, Yorum Yapmaya ve Beğendirmeye Teşvik Etme

Birçok videoda ya da videoların açıklama kısmında "Kanalımıza abone olun, beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın!" benzeri ifadelere şahit olmuşsunuzdur. Buradaki amaç kullanıcıların video ve kanal ile etkileşime geçmesini sağlamaktır. Bir videonun abone, beğeni ve yorum bazında etkileşim alması, Google ve YouTube algoritmalarına sinyal göndermesi demektir.

YouTube algoritmalarının kullanıcı deneyimi üzerine olduğu deneyimlenmiştir. Videonuz izlendikten sonra kullanıcının kanalınıza abone olması, YouTube'a iyi bir videoya sahip olduğunuza dair sinyal gönderilmesi demektir. Videonun beğenilmesi ve pozitif yorumlar yapılması keza YouTube SEO'nuza pozitif etki edecek unsurlardır.

Her videoda kullanıcılara uygun bir dille; kanala abone olmaya, videoyu beğenmeye ve yorum yapmaya teşvik edici aksiyonlarda bulunmanızda fayda var.

b. Sosyal Ağlarda Paylaşım

YouTube'a eklediğiniz videolarınızı farklı sosyal medya kaynaklarında paylaşın. Bu sayede hem izlenme ve takipçi sayınızı artırmış olursunuz hem de dışarıdan sayfanıza backlink sağlamış olursunuz. YouTube dışındaki sayfalardan, videonuza bağlantı yönlendirmeniz, YouTube'a videonuzun farklı platformlarda paylaşıldığına dair sinyal gönderecektir. Bu da video YouTube SEO için olumlu bir faktördür.

Unutmayın, ne kadar izlenirseniz, SEO'nuz o kadar güçlü olur, SEO'nuz ne kadar güçlü olursa izlenme sayınızda daha fazla artacaktır. Özellikle rekabetli kelimelerde daha hızlı bir şekilde yükselmek istiyorsak; Facebook, Twitter, Google+ ve LinkedIn gibi çeşitli sosyal ağlarda videoları yaymamız gerekir. Ayrıca, Facebook ve LinkedIn'deki ilgili popüler gruplarda da videoları paylaşmanız fayda sağlayacaktır.

c. Inbound Linking ve Embedding

Yukarıda videoların YouTube dışındaki sitelerde paylaşılmasının olumlu sinyaller gönderdiğinden bahsetmiştik. YouTube'da videoların izlenme sayısını yükseltmek için dışarıdan sayfamıza link sağlamamız gerekiyor. Ayrıca link verme dışında videoları internet sitelerine yerleştirebilmeniz (embedding) de mümkündür. Videoların içine sağ tıklayıp "yerleştirme kodunu kopyala" diyerek kodu alabilirsiniz.

Farklı kaynaklardan videolara bazı link verme teknikleri şunlardır:

  • Eğer web siteniz varsa videolarınızı sitenize yerleştirebilirsiniz. Ayrıca web sitenize kanalınıza abone olunması için"YouTube Abone Ol Kutusu" ekleyebilirsiniz. Bu kutuyu oluşturmak linke tıklayınız.
YouTube Reklam Verme
  • Blogspot, Tumblr ve WordPress gibi sitelerde üyelik alıp paravan blog'lar oluşturun. Oluşturduğunuz blog'ları optimize edip kanalınıza eklediğiniz videoları düzenli olarak bu bloglarda paylaşın. Ayrıca bu blog'lara "Abone Ol" kutusu da ekleyebilirsiniz.
  • Videolarınızı ilgili forumlara, sözlüklere, tartışma platformlarına, gruplara ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem izlenme sayınızı artırıp videolara link sağlamış olursunuz hem de daha hızlı yükselme şansı yakalarsınız.
  • Gene yukarıda belirttiğim gibi sosyal medya ağları iyi birer backlink kaynaklarıdır. Videolarınızı sosyal medya ağlarında paylaşmanızda her zaman fayda var.

d. Video Yaşı

İngilizce bir söz vardır: "Old is gold" diye. Bu söz bazen burada da geçerlidir. Bir videonun eski olması YouTube SEO gücüne de etki eder. Örneğin; benzer iki videodan çok daha iyi optimize edilmiş olan; fakat sonradan eklenen video, eskiden eklenip video sayfası optimize edilmemiş olandan geri kalabilir.

e. Oynatma Listeleri Oluşturun

Sıralı birbirinin devamı olan videolar ya da bir sanatçıya ait olan tüm müzik videoları için oynatma listeleri oluşturun. Ayrıca bu oynatma listelerinin isimlerini anahtar kelimelere göre optimize edin. İyi optimize edilmiş ve kullanıcı tarafından olumlu deneyimlenmiş oynatma listeleri, YouTube aramada üst sırada çıkabilir.

YouTube Reklam Verme

YouTube Analytics

Buraya kadar her şeyi yaptık. Kanalımızı optimize ettik, videolar ekledik, videolarımızı optimize ettik. YouTube SEO için çeşitli çalışmalar yaptık ve hatta YouTube reklam bile verdik. Bu noktadan sonra işlerin nasıl ilerlediğine/ilerleyeceğine dair bazı analizler yapmamız gerekiyor. Bu noktada devreye YouTube'un kendi bünyesinde yer alan Analytics servisi giriyor. YouTube Analytics ile kanalınız ve videolarınız ile ilgili bir çok detayı bulabilirsiniz.

YouTube Reklam Verme

YouTube Analytics ile elde edilecek analiz ve raporlar şunlardır: İzlenme süresi raporları, İzlenme süresi, Kitle tutma, Demografi, Oynatma konumları, Trafik kaynakları, Cihazlar, Çeviriler, Katılım raporları, Aboneler, Beğenenler ve beğenmeyenler, Oynatma listelerindeki net video sayısı, Yorumlar, Paylaşım, Ek Açıklamalar ve Kartlar...

Analytics ile elde ettiğiniz bilgiler size birçok fikir verebilir. Yaptığınız analizler aracılığıyla daha iyi işler çıkarabilirsiniz. Örneğin hangi videolarınızın çok ve hangi videolarınızın az izlendiğini bularak, kullanıcıların daha çok hangi videoları tercih ettiğini, hangilerini etmediğini anlayabilirsiniz. Bu size yeni videolar için yol gösterecektir.

SONUÇ

Yazı boyunca kapsamlı bir şekilde YouTube SEO ve video pazarlaması hakkında bilgileri paylaşmaya çalıştık. Yukarıdaki bütün teknikleri uygulamak kadar önemli, hatta çoğu zaman daha önemli bir faktör de içeriğimizdir. Metinsel içeriklerde olduğu gibi video içeriklerinde de içerik kraldır. YouTube SEO'nun en temel faktörlerinden biri de kullanıcılara sunduğunuz içeriğin benzerlerinden farklı, ilgi çekici, izlenmeye değer, hoşa giden, faydalı bir içerik olmasıdır. Aksi durumda teknik konular arka planda kalabilir.

Bunun dışında video pazarlamasına başlamadan önce hedeflerinizi çok iyi koymanız gerekmektedir. Örneğin;başlangıçta kaç abone hedefliyorsunuz, hazırladığınız/hazırlayacağınız videoların kaç kişiye ulaşmasını planlıyorsunuz? Ayrıca gireceğiniz pazardaki rekabet durumu nedir, talep durumu nedir, kullanıcılar bu videoları arıyor mu? Başlamadan önce bu soruların cevabını bildiğinizden emin olarak başlayın. Bu yolla çok daha etkili ve verimli sonuçlar alabileceğinizden emin olabilirsiniz.

PAYLAŞ

 VİMAJ