Yazılarımız

Vimaj

EN İYİ 10 SİTE İÇİ SEO TEKNİĞİ

Site içi seo çalışmalarını, yapısal çalışmalar ve içeriğe yönelik çalışmalar olarak ikiye ayırmamız mümkün. Yapısal çalışmalar web sayfası hazırlama aşamasında web sitenizin hedefini ve bu hedefe ulaşmada kullanacağınız araçlarınızı oluşturuyor. İçeriğe yönelik çalışmalar ise neyi nasıl sunmanız gerektiğini konu alıyor. Site içi seo nedir, konusuna geçmeden, öncelikle internetin, dünyanın en büyük kütüphanesi ve aynı zamanda dünyanın daha önce hiç görmediği büyüklükte caddeleri, sokakları, gözde merkezleri olan dev bir pazar yeri olduğu gerçeğini belirtmekte fayda var.

İster bilgi paylaşım sitesi isterse bir alışveriş sitesi olsun, herkesin bu dev cadde ve sokaklarda kendine büyük ya da küçük bir dükkan bulabilmesi onun hemen herkese fırsat eşitliği sunmasıyla sınırsız bir dünyanın kapılarını aralamasını sağladı. Bu büyüleyici ve baş döndürücü dünya içinde kaybolmamak için en büyük yardımcılar ise arama motorları. Etkileyici bir indeks tutma görevi üstlenen arama motorlarında iyi bir yere sahip olmak, az önce örnek verdiğimiz pazar yerindeki en işlek caddelerde ve gözde merkezlerden birinde dükkan sahibi olmakla eş değer.

Bu nedenle seo nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri; Google’da yapılacak küçük bir aramada sizi işaret eden, sizin istediğiniz anahtar kelime ya da anahtar kelimelerinde ilk sayfada, mümkünse ilk sıralarda yer almanız binlerce dolarlık reklam, tanıtım bütçeleri harcamadan en işlek caddelerde dükkan sahibi yapmaya yetiyor olmasıdır. Ancak elbette bu o kadar kolay değil. Çünkü yarışmanız ve sıralamalarda önüne geçmeniz gereken bir dünya var. Yarışmaya kuralına uygun olarak katılmak ve gerçek sonuçlar elde edebilmek için sizlere site içi seo teknikleri ile birlikte adım adım site içi seo nun nasıl yapıldığını paylaşmak istedik.

Site İçi SEO

10 Adımda Site İçi Seo Nasıl Yapılır?

1- Site İçi Seo Çalışmalarında 3D Kuralı

Aklınızda bulunması gereken ilk kural bu olmalı. 3D kavramını üç boyutlu anlamında kullanmadık. 3D: Dürüstlük, Disiplin ve Doğallık. Bu üç kavram öncelikli kılavuzunuz.

Dürüstlük : Her ne kadar arama motorları birer makine ve arama sonuçları da onlar tarafından yapılan bir indeksleme olsa da son kullanıcının insan olduğu faktörü göz ardı edilmemeli. Bu nedenle dürüstlük ilk kural.

Disiplin : İkinci kural ise disiplin. Yani düzenli çalışma. Buna dilerseniz şöyle bir örnek verelim. Bir akademisyenin başarısının en iyi ölçütü onun kendi alanında yayımlanan makaleleri, varsa yaptığı buluşları ve bunların diğer insanlar tarafından taktir edilmesidir.(Sosyal Paylaşımlar) Bu nedenle web sayfası oluşturmada düzenli olarak yaptığınız paylaşımlar, oluşturduğunuz makaleler, içerikler, multi medya öğeleri sizin disiplinli bir çalışma içinde olduğunuzun birer kanıtıdır ve bu arama sonuçlarında sizleri üst sıralara taşıyacaktır.

Doğallık : Dünyada yeni bir bilgi yoktur. Bilginin yeni yorumları vardır. Bunu en iyi bilenlerden birinin Google olduğunu unutmamak gerekiyor. Site kurma çalışmalarında benzer sitelerden kopyala yapıştır yerine kendiniz olun ve kendi düşüncelerinizi kendi cümlelerinizle kaleme alın. Bu sizi benzersiz ve doğal yapar.

2- Sayfa URL’si Anahtar Kelimelerle Desteklenmeli

Sayfanızın url’sinin mutlaka konu başlığınız ya da konu içindeki hedef aldığınız anahtar kelimeyi içerdiğinden emin olun. Çoğu blog sayfada kullanılan kalıcı bağlantı yapısı sayesinde anahtar kelimenizi içeren kısa kalıcı bağlantılar oluşturmanız mümkün.

3- İçeriklerinizi Başlık ve Alt Başlıklarla Daha Düzenli Hale Getirin

İçeriklerinizin daha anlaşılır olması onların doğru şekilde sıralanmasını gerektirir. Bu nedenle içeriğinizde başlık ve alt başlıkları kullanın. H1 etiketini başlıklar için, H2, H3 ve H4 etiketini alt başlıklar için kullanabilirsiniz. H1 etiketini yazılarda bir kez, H2, H3 ve H4 etiketlerinden her birini içeriğinizin bölümlerine göre kullanabilirsiniz.

4- Etkileyici Sunumlar Oluşturun

Site içi seo, sitenizin sunduklarının daha düzenli anlaşılır ve kolay tasnif edilebilir olmasını hedeflemektir. Bu nedenle sitenizde paylaştığınız içeriklerin mümkün olduğunca etkileyici olması, görsel ve işitsellerle desteklenmesi okuyucuların işini kolaylaştıracağı gibi, onların site içinde kalma sürelerini de artıracaktır. Bu nedenle multi medya öğeleri, akış diyagramları, tablolar ve grafikler kullanmaktan kaçınmayın.

5- Site İçinde Kalma Süresi

Bir içeriğin aranan kelimeye cevap olabilmesi onun tamamının okunmasına ve varsa diğer sayfalarda yapılacak gezintilerle ölçülüyor. Arama motorunun site içinde kalma süresi kıstası, içeriğin ihtiyaca cevap verip vermediğini ölçer. Bu nedenle içerikleriniz açık, anlaşılır olmalı ve sade bir görünümde sunulmalı. İçeriğinizi destekleyecek bağlantılara sahip bir internet sayfası oluşturma, site içinde kalma sürelerini artırabilirsiniz.

6- Hakkı Teslim Edin

Hazırladığınız içeriklerde kullandığınız kaynakları belirtmekten asla çekinmeyin. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, alıntılarınız ve kaynakçanızın otoriter sitelerden olması. Bu durum sizin dürüst bir tavır içinde olduğunuzu da gösterecektir. İçeriklerde otoriter dış bağlantılar kullanabilirsiniz. Örneğin Wikipedi.org gibi kaynaklara sitenizde yer vermeniz sizin için eksi bir puan değil aksine artılar kazandıracaktır.

Site İçi SEO

7- Kısa Başlıklar Yerine Uzun Kuyruklu Başlık Kullanımı

Anahtar kelimenizi içeren başlıkları uzun tutmanız önemli. Bunun için başlığınıza ‘en yeni’, “En iyi”, “2017” gibi tarih ve ek özellikler belirten yapılar kullanmanız sıralamalarda küçük de olsa artı bir puan almanızı ve organik trafiğinizin artmasını sağlayabilir. Bu tür başlıklar daha çok ilgi çekecektir.

8- Çok Bilgi Güçtür

Site içi seo ’da dikkat edilmesi gereken konulardan biri de içeriklerin kullanıcıların ihtiyaçlarına fazlasıyla cevap verebilmesi. İçeriklerinizi mümkün olduğunca uzun tutmak, arama motorlarının içeriklerinize olumlu puan vermesini sağlayacaktır. Ancak burada kullanıcı faktörünü de unutmamak gerekli. Uzun ve kendini tekrar eden sıkıcı yazılar, metinler yerine akıcı bir üslupla kaleme alınmış olanları tercih edin. Mümkünse kelime sayıları 500 ve üzerindeki içerikler oluşturmaya çalışmak site içi seo için elinizi kuvvetlendirecektir.

9- Kategoriler ve Kategori Açıklamaları

İyi bir site içi seo, sitenin doğru bir şekilde kategorilenmesiyle yakından ilgili. Site içindeki kategorileriniz aynı zamanda sitenizin kendi içindeki tasnifini oluşturur. Bu kategorilerin ve alt kategorilerin iyi düşünülüp hazırlanması arama sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltecektir. Kategori hazırlarken çok sayıda genel kategoriler açmaktan kaçınmak işlerinizi biraz daha kolaylaştırır. Kategorilerin kullanılmasında kategori açıklamalarını ihmal etmeyin. Bilgilendirme amaçlı bu açıklamalar kategorilerinizin daha etkin tasnifini sağlar. Özellikle e-ticaret sektöründe faaliyet gösterenler için SEM (Search Engine Marketing) olarak adlandırılan çalışmalar kategorilerin önemini biraz daha ön planda tutuyor. Search Engine Marketing Nedir? konusu ile ilgili detaylı paylaşımlara sitemizden ulaşabilirsiniz.

10- İlgili Anahtar Kelime Kullanımı

Google içinde yaptığınız aramalarda sayfanın en altında çıkan ilgili aramalar bölümü, anahtar kelimelerle ilgili yapılan yakın kelime aramalarını da gösteriyor. Hedeflediğiniz anahtar kelime ile ilgili hazırladığınız içeriklerde ilgili aramalar bölümünde geçen arama terimlerini kullanmanız içeriğinizin kalitesini artıracaktır.

Örneğin “site yapma” kelimeleri ile yaptığımız arama sonuçları için sayfanın en altında yer alan ilgili aramalardaki web sitesi nasıl yapılır, web sitesi fiyatları, web sitesi örnekleri gibi kelime ya da kelime öbeklerinin kullanılması içeriğinizin etkisini artıracaktır. Bu aynı zamanda içerik oluşturmada işinizi kolaylaştırabilir.

Site içi seo , araştırma yöntem ve tekniklerine dayalı sistematik çalışmaları kapsar. Bu nedenle bu doğrultuda eğitim almış, akademik kültüre sahip uzmanlardan yardım almak da elbette sitenizin sıralamadaki yerini iyileştirmeye katkı sağlayacaktır. Bu amaçla siteniz için yapılacak site içi seo analizi, mevcut durumu ortaya koymakla birlikte durumun iyileştirilmesinde sizlere bir yol haritası da sunacaktır.

PAYLAŞ

 VİMAJ