Yazılarımız

Vimaj

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ

Bir mağaza, işletme, şirket ya da dükkân sahibi iseniz, varsa vitrininizin uzunluğunu elbette biliyorsunuzdur. Peki işletmenizin, dükkanınızın önünden günde kaç kişinin geçtiğini ve bunlardan kaç kişinin vitrininize baktığını hiç düşündünüz mü? İnternet üzerinden satış, binlerce kilometrelik vitrine sahip, önünden milyonlarla ifade edilebilecek müşteri potansiyelinin geçtiği ve en önemlisi büyük küçük tüm işletmelere fırsat eşitliği sunan yenilikçi bir ticaret şekli.

Her geçen gün büyüyen, gelişen ve kendine farklı platformlarda yer bulabilen dijital ticaret ile hem müşterilerin hem de ürünlerin bir araya gelebilmeleri kolaylaştı. Çok değil daha birkaç yıl öncesine kadar , internet üzerinden satış yapan belli başlı markalara ve belli başlı ürünlere ulaşabiliyorken, her geçen gün yeni markalar, yeni ürünler ve yeni platformlarda internet üzerinden satış, hem sektörel hem de ürünsel bazda dev bir yükseliş grafiği sergiliyor.İnternetten satış siteleri, internetten satış yapmak istiyorum diyen fiziksel mağazaların ve markaların ilgisiyle birlikte elektronik ticaret, hem niteliksel hem de sayısal olarak büyük bir endüstriye dönüştü. Çünkü elektrik, depolama, eleman çalıştırma, stok için yüksek sermaye kullanımı gibi masrafların bu sektörde çok düşük olması, ürünlerin de daha uygun fiyata satılabilmesine yol açtı. Böylece yaygınlaşan internet kullanımı fiziksel mağazalar yerine insanların bu sektöre olan ilgisini de artırıyor. Bu yazımızda internetten satış yapmak için gerekenleri ve bu yenilikçi ticareti, moda deyimiyle e-ticareti ele alıyoruz.

İnternet Üzerinden Satış

İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden satış , temelde ürünlerinizin ya da sunduğunuz hizmetlerin fiziksel ticaret mekanlarında, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde olduğu gibi müşterilerinize tanıtılması, beğenilmesi ve talep edilmesine dayanır. Ancak fiziksel ticaretten kendini ayıran en önemli özelliği – ki bu özellik bazen çok büyük bir avantaj bazen de dezavantaj olarak öne çıkabilir – ürün ya da hizmetlerin fiziksel olarak değil sanal olarak incelenmesi ve satın alınması için müşterilerin yine sanal olarak ödemeler yapması esasına dayanır. Örneğin bir kitap satışı yapan e-ticaret firmasının çok kaliteli fotoğraflara, renk tonlarına dikkat etmeye çok fazla zaman harcamasına gerek yoktur. Ancak bir mücevher firması ya da giyim sektöründe faaliyet gösterenlerin dikkat etmeleri gereken ilk konu, tanıtım görselleridir.

İnternet Üzerinden Satış

Genel anlamda fiziksel satış ile internetten üzerinden satış yapmak arasındaki farklılıklar bununla sınırlı değil. Çünkü fiziksel ticaret alıcı ve satıcıyı yan yana getirirken online satış yapmak, ürünü merkeze alan bir ticaret yaklaşımıdır. Bunun için öncelikle ürün ya da hizmetlerin varlığı, internet üzerinden satış yapılacak platformun varlığı (ya da var olan bir platformun seçilmesi) kısaca ürünlerin müşteriye tanıtıldığı bir ortam gerekli.

İnternet Üzerinden Satış

Ürünlerin müşterilere ulaştırılma yöntemlerinin ve bu ulaştırma işlemlerinde işbirliği yapılacak firmaların belirlenmesi, alternatif teslimatlar için anlaşmalar yapılması, iade ve gerekli ise ürün değişimi gibi konuların çözümlenmesi, internetten satış yapmak için ne gerekir, sorularının cevaplarını oluşturuyor. Elbette internetten satış yapmak için neler gerekir sorusuna cevap arayanların bu dijital ticaretin yasal bir biçimde sürdürülmesi gerektiğini de bilmeleri son derece önemli. Çünkü internetten satış yapmak vergi boyutunu da içine alıyor. Bu konuları ayrıntılı olarak ele almak internet üzerinden satış yapmak isteyenler için çok daha yararlı olacaktır.

İnternetten Satış Yapmak İçin Gerekenler

1-Mutlaka Bir İşletme Olmalısınız: Zaman zaman ticari bir unvan olmadan internetten satış yapmak yasal mı, sorusuyla karşılaşıyoruz. Öncelikle buna açıklık getirmek gerekiyor. İnternet üzerinden satış, yasal olarak yürütülmesi ve vergilendirilmesi gereken bir ticaret şeklidir ve fatura ile belgelendirilmelidir. Yani fiziksel bir mağazada satın alınan ürünler nasıl faturalandırılıyorsa e-ticaret üzerinden yapılan tüm alışverişlerin de faturalandırılması yasal bir zorunluluktur. İnternetten faturasız satış yapmak suçtur.

2- Satış Platformu Belirlenmeli : İnternet uçsuz bucaksız bir dünya. Bu dünyaya kapılarını aralamak isteyen firmaların öncelikli olarak internetin hangi platformunda yer almalarını kararlaştırmaları gerekiyor. E-ticaret sitesi kurmak, ürünlerini ‘pazaryeri’ mağazalarında, facebook ya da instagram gibi sosyal medya platformlarında satmak akla gelen ilk alternatifler. Ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi satmayı düşündüğünüz platformun seçiminde ürünlerinizin sayısı ve müşterilerinizin profili belirleyici rol oynar. Binlerle ifade edilecek ürün çeşitliliği bulunan, yüksek stoklarla ve yüksek sermayelerle faaliyet gösterenler için e-ticaret siteleri kurmak ve elemanlarının e-ticaret eğitimleri almaları daha hızlı sonuçlar verebilir. Daha az ürün çeşitliliğe sahip ve stok için daha az sermayesi bulunan bir işletme iseniz sosyal medya tam da size göre bir çözüm olabilir. Örneğin bayanlara yönelik giyim, aksesuar, çanta, kozmetik ürünleri satıyorsanız intagramda satış yapmak çok daha fazla müşteriye daha kolay ve düşük reklam giderleri ile ulaşmanızı sağlayabilir.

3- Ödeme Alma Yönteminiz Ne? Satmayı düşündüğünüz ürünler için hangi ödeme alma yöntemini kullanmak istiyorsunuz? İnternet üzerinden satış, bankaların sunduğu kredi kartı ile ödeme alma, havale/eft ya da son dönemde kargo firmalarının sunduğu ve e-ticaretin bu kadar yaygınlaşmasında büyük rol oynayan kapıda ödeme seçeneklerinden birini, birkaçını ya da tamamını kullanabilmenizi sağlıyor. Kesintiler ve ödeme almada uygulanan banka politikaları karar vermenizde sizlere kolaylık sağlayacaktır. Bu konunun çözümü maliyetlerin artması ya da artmaması için son derece önemli. Doğru hesaplanmayan kargolama, kurye ile ulaştırma seçenekleri kazancınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

İnternet Üzerinden Satış

4- Tanıtım ve Reklam Çalışmaları: Ürünlerinizi vitrine nasıl yerleştiriyorsanız, internet üzerinde yayınlamanız da aynı ilgi ve özeni gerekli kılıyor. Sanal olarak tanıtım için en büyük ihtiyacınız, ürünlerinizin mümkünse farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları ve videoları. Ürünlerinizi ya da markanızı tanıtabilmeniz için internet üzerinden reklam yapmanız da gerekli. Çünkü bu büyüklükteki bir pazarda bilinir olmanız buna bağlı. Tanıtım ve reklam için sektöre göre ciddi reklam giderleri oluşabilir. Buna hazırlıklı olmalısınız.

5 - Ürünlerinizi Nasıl Ulaştıracaksınız? İnternet üzerinden satış ın en önemli sorunlarından birini de ulaştırma ve teslimat aşaması alıyor. Çünkü fiziksel ticarette olduğu gibi, ürüne anında değil, kargo görevlisi kapıya getirdiğinde sahip olabiliyorsunuz. Bu nedenle hızlı teslimat yapabilen, ülke genelinden çok daha fazla noktada hizmet verebilen kargo firmalarıyla çalışmak ve kargolama için anlaşmalar yapmak, mümkün olan en iyi hizmeti en ekonomik fiyata alabilmek önemli. Yapacağınız doğru anlaşmalarla ürünlerinizi biraz daha uygun fiyata satarak çok daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz.

6- Denemekten Korkmayın: Ticaretin yapılabilmesi cesarete dayanır. Fiziksel ticaret için almanız gereken riski dijital ticarette almaktan asla çekinmeyin. Ancak internet üzerinden satış yapanlardan, bu konunun uzmanlarından alacağınız fikirler ve eğitimler sizlerin dijital dünyada satış yapabiliyor olmanızı sağlayacaktır.

7- Gerekli Personel ve Eş Zamanlı Çalışma: İnternet üzerinden satış , normal ticari faaliyetlerden farklı olduğu için takım çalışmasına ve iyi bir organizasyona sahip olmalıdır. Doğru personelin doğru pozisyonda görev alacağı, eş zamanlı çalışmalara imza atabileceği bir ortamın kurulması, e-ticaret faaliyetlerinizin sürdürülebilmesi için hayati öneme sahip.

İnternet Üzerinden Satış

Ürün siparişlerinin alınması, ürünlerin kargolama işlemi için hazırlanması, faturalandırılması, gibi işlemlerin hızlıca, aksamadan ilerleyebilmesi için eğitimli personel şart.

8- Teknolojik Bir Altyapı Gerekebilir : İnternet üzerinden satış yapan firmanızın ürün satışları çok yüksek boyutlara ulaşabileceğini de düşünerek gerekli teknolojik altyapınız için de yatırım yapmalısınız. Hızlı otomasyon, müşteri hizmetleri, çağrı merkezi gibi müşterilerinizin sizlere, sizin de onlara ulaşabilmesini sağlayacak teknolojik imkanlarınız olmalı.

PAYLAŞ

 VİMAJ