Yazılarımız

Vimaj

SEO UYUMLU MAKALE YAZIMI

İçerik oluşturan herkesin mutlaka karşılaştığı iki kelime: İçerik kral'dır. İçerik oluşturmaya başladığınız ilk gün duyarsınız bu iki kelimeyi. Değişen birçok teknik faktörün yanında 'kral' bir içeriğiniz varsa her zaman bir adım öndesiniz demektir.

Blog yazarlığı ve içerik pazarlaması ile uğraşanların karşılaştığı en büyük güçlüklerden birisi SEO uyumlu metin yazımıdır. SEO'yu ya da içerik oluşturmayı tek başına bilmek bazen yeterli olmayabilir. Bu yazımda her ikisini birlikte nasıl kullanabileceğimizi maddeler halinde aktarmaya çalışacağız.

O zaman başlayalım.

1. Özgün ve Amacına Uygun İçerik

Sayfamız için yazacağımız içeriğin özgün ve amacına uygun bir şekilde planlanması gerekir. İçeriği oluşturmaya başlamadan önce, ulaşacağımız hedef kitleyi doğru analiz etmememiz gerekir. Örneğin; genç yaş kategorisi için yazacağımız içerik ile yetişkin gruplar için yazacağımız içeriğin yazım tarzı birbirinden farklı olur.

Aynı zamanda içeriğin kopya olması/özgün olmaması da arama motorları tarafından kolay bir şekilde tespit edilebilir. Bazı alıntılar dışında kopya içeriklerden kaçınmamız SEO açısından faydalı olacaktır.

2. Etkili Dil Kullanımı

Etkili dil kullanımı içeriğin güçlü olmasını sağlar ve cümlenin kullanıcı tarafından takibini kolaylaştırır. Bunun için cümleleri kısa, öz ve çekici tutmaya dikkat etmemiz gerekir. Halk arasında sıklıkla kullanılmayan kelimeler yerine daha popüler kelimeleri tercih edebiliriz. Ayrıca uzun kelimeler yerine eş anlamı bulunan kısa kelimeler kullanmak okumayı kolaylaştıracaktır.

3. Etkili Başlık Kullanımı

Bazen içeriğimiz ne kadar kaliteli olursa olsun yanlış bir başlık seçtiğimiz için okuyucuları çekemeyebiliriz. Başlığı ilgi çekici kılabilmek için okuyucunun duygularına ve ihtiyaçlarına hitap eden çarpıcı kelimeler seçebiliriz. Etkili başlık kullanımı için başlıkta mutlaka anahtar kelimeleri de geçirmemiz gerekir. Bunu ilk kelimelerde yapmamız ayrıca pozitif bir katkı sağlar.

SEO Uyumlu Makale Yazımı

4. İçerik Önem Sırası ve Konuda Bütünlük

Arama motorları siteleri soldan sağa ve aşağıdan yukarı doğru tarar. Bu tarama şekli de insanların en sık kullandığı arama şeklidir. Web sayfalarını bu şekilde taradığımızı varsayarsak içeriğin önem sırası soldan sağa ve aşağıdan yukarıya doğru azalır. Bu nedenle içerikte kullanılacak kelimelerin bu önem sırasına göre düzenlenmesi gerekir.

İçerik için kullanılacak materyalleri uyumlu ve bütünlük arz edecek şekilde kullanmakta fayda var. Buna uygun olarak; anahtar kelime yoğunluğu kontrol edilip, en çok kullanılan kelime grupları ele alınarak içeriğin sıralaması yapılır.

5. İmla ve Vurgulama

İçerikte yapılacak yazım hataları arama motoru tarafından kolaylıkla tespit edilebileceğinden yazı hakkında olumsuz etki bırakır. Bunun yanında kullanıcı tarafından fark edilecek yazım hataları içeriğin güvenini sarsacaktır. Bu nedenle Türkçe'nin doğru kullanımına dikkat edilmelidir.

Ayrıca içeriği oluştururken vurgu ve tonlamalara dikkat edilmesi, gerekli yerlerde kalın, italik ve alt çizgi kullanılması içeriğin okunmasını kolaylaştırır.

6. İçeriğe Görsel ve Video Ekleme

Bir görsel veya video içeren içeriklerin, sadece yazıdan ibaret içeriklerden çok daha ilgi çektiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Görseller ve videolar içeriğin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırıp sayfada daha fazla zaman geçirilmesini sağlar. Hem arama motorları açısından hem de kullanıcı deneyimini açısından katkı sağlar.

7. İçeriği Göz Gezdirerek Anlaşılır Kılmak

Bazen okuyucular içerikleri kelime kelime okumazlar. Bunun yerine metni hızlıca gözleriyle tarayıp geçerler. Bunun için metnin içeriğinin; kolay ve göz gezdirilebilir, kullanıcının istediğini veren, dikkatini daha uzun tutabilecek ve okunuşu kolay bir biçimde olması gerekmektedir.

Bu yolla kullanılabilecek bazı teknikler şunlardır:

  • Birkaç başlık ve alt başlık kullanmak
  • Madde işaretlendirmesi ve numaralandırması kullanmak
  • Kalın, italik, altı çizgili ve renkli metin kullanmak
  • Fotoğraf, video veya diğer medya görsellerini kullanmak
  • Birkaç satırlık paragraflar kullanmak

8. Önemli Detayları Hatırlatma

5N 1K kuralı sadece gazeteciler için değil genel anlamda içerik ve blog yazarları için de geçerlidir. Kullanıcılar içerik hazırlayıcısından somut, gerçekçi ve elle tutulur bilgiler edinmek ister.

9. Pozitif Dil Kullanımı

Cümleler oluştururken genellikle olumlu cümleler seçilmelidir. Olumsuz cümlelerin kullanıcıların zihninde olumsuz izlenim bırakma olasılığı daha yüksektir. Bu tarz cümlelerin de kullanılabileceği istisnalar vardır ama öncelik genellikle olumlular üzerinde olmalıdır.

10. Sohbet gibi Hissettirme

Metnin içeriğini karşıdaki kişiyle sohbet ediyormuş gibi yazmak okuyucu ile iletişimi güçlendirir. Sohbet ediyormuş gibi yazılan içerikler daha çok okunan, kullanıcının ilgisini daha çok çeken yazılardır.

11. Duygu Katmak

Metnin içeriği oluştururken kullanıcıya masal anlatır gibi anlatmanız fayda sağlayabilir. Bunun sebeplerinden birisi, masal anlatırken duygulara başvurulur. Eğer okuyucunun merak ettiği konuda duygularına hitap edip dikkatini çekerseniz, okuyucunun içeriğe olan güveni pekişir. Sonrasında okuyucuyu içerikteki yönlendirmelerle tam olarak istediğiniz hedefe yönlendirebilirsiniz.

12. İddianı Destekle ve Arkasında Dur

Bir iddianız veya teziniz varsa, bunu istatistiksel veriler, bilimsel araştırmalar, olay incelemeleri, referanslar ve güvenilir kaynaklar ile desteklerseniz içeriğin inandırıcılığını ve güvenirliğini arttırmış olursunuz. Güvenilir içerikler dolaylı olarak sayfanın SEO'suna katkı sağlar.

13. Sitede Zaman Geçirme

Kullanıcıların önemli bir kısmı sayfayı açtıktan sonraki birkaç saniye içinde terk ediyor. Bu nedenle; ilk açıldığında kullanıcının karşısına okunması rahat, iç açıcı ve okumaya teşvik edici bir giriş cümlesi sunulması gerekir. Bunun için bu yazıda sıralanan maddeleri uygulamanın dışında, ilk giriş paragrafını da özenle hazırlamak önemlidir. Giriş cümlesini heveslendirici ve okumaya teşvik edici kılmak için soru sorarak ya da açık ve öz bir tanım cümlesi ile başlayabilirsiniz.

SEO uyumlu metin yazımı için buraya kadar daha çok genel ve yüzeysel başlıklara değindik. Şimdi biraz da teknik konulara değinmekte yarar var.

Buradaki her madde için çok uzun yazılabilir. Yazıyı daha fazla boğmamak için maddeleri kısa tutmaya çalışacağız. Daha fazla ayrıntı için başlıkları ayrıca aratarak araştırabilirsiniz.

14. Site Hızı ve Mobil Uyumluluk

Google'in istatistiklerine göre; bir site mobil uyumlu değilse kullanıcıların o siteden ayrılma olasılığı beş kat daha yüksek ve insanlar, İnternet'te arama yaparken cep telefonlarını bilgisayarlardan daha çok kullanıyor. Aynı zamanda ziyaretçilerin neredeyse yarısı, sayfalar 3 saniye içinde yüklenmezse mobil web sitesinden ayrılıyorlar.

Bu bilgiler ışığında; bazen içeriğimiz ne kadar kaliteli olursa olsun sayfamız mobil değilse ve hızlı açılmıyorsa başarı elde etmemiz zorlaşabiliyor. Google'in mobil uyumluluk test servisinden kendi sitenizi test edip bu doğrultuda gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. (Programlama konusundaki eksikler için bir geliştiriciden destek alabilirsiniz)

15. Meta Description Etiketi

SEO Uyumlu Makale Yazımı

Meta Description, arama motorları sonuç sayfasında başlık ve url'nin altında yer alan açıklama kısmı için kullanılır.

Yaklaşık 150-160 karakter arası olması önerilir. Arama sonuç sayfasındaki tıklama oranı, sonuçlarda yükselmeyi tetiklediği için önemlidir.

İlgili açıklama kısmına anahtar kelimeler ve kullanıcının ilgisini çekip tıklamak isteyeceği kelimelerden oluşmalıdır. Meta Description direkt sayfa ile ilgili olmalı ve arama sayfasındaki diğer sonuçlardan farklı olmalıdır.

16. Heading Etiketi Kullanımı

Heading Etiketi kullanımı, sayfa içerisindeki ana ve alt başlıkların kategorize edilmesi açısından önemlidir. Bir nevi arama motorlarına yazı içerisindeki başlıkları bildirme durumudur. 6 adet Heading Etiketi bulunur.

SEO Uyumlu Makale Yazımı

Her metin içeriğinde en fazla 1 h1 etiketi bulunur. h1 etiketi içeriğin ana başlığıdır. İçerik önem sırasına göre h2, h3, h4, h5, h6 diye oluşturulmaya devam edilir. Heading Etiketleri içerisinde anahtar kelimelerin bulundurulması sayfa SEO'suna katkı sağlar.

17. Anahtar Kelime (Keywords) Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu , SEO uyumlu metin yazımının en önemli ögelerinden biridir. İçerikte kullanılacak anahtar kelime yoğunluğunu doğru bir şekilde optimize etmek gerekmektedir. Toplam içeriğe oranla belli yoğunluğu geçen kelimeler spam olarak algılanabilip, sitenin ileride filtrelenmesine sebep verebilir.

Anahtar kelime yoğunluğu için kesin olarak önerilebilecek bir yüzdelik yok. Hedef olarak yükselmek istediğimiz anahtar kelimeleri içerikteki yoğunluğunu en yüksek tutmamız faydalı olacaktır. Önem sırasına göre, alt anahtar kelimeleri de içerik içindeki yoğunluğunu optimize etmek gerekir.

Hızlı bir şekilde; anahtar kelime yoğunluğunu ve sayfa içindeki diğer iç sayfa kontrollerini SEOquake Chrome uzantısını kullanarak yapabilirsiniz.

18. İçeriğe Link Ekleme

Hazırladığınız içerikten, ilgili sayfalara link vermeniz içeriğin yükselmesini sağlamaktadır. Bu nedenle anahtar kelimelere göre içeriğe link ekleyebilirsiniz. Linkleri sırf eklemek için değil, okuyucuların faydalanması için eklemeniz gerekir. Bu şekilde kullanıcı deneyimini arttırıp, sayfanızın güvenini yükseltmiş olursunuz.

19. Resim Optimizasyonu

Arama motorları ve kullanıcı deneyimi açısından resimler optimize edilmelidir. Bu doğrultuda her resme dosya adı, alt etiketi ve açıklama eklenmesi önem taşır.

20. İçerik Uzunluğu

Anahtar kelime rekabetine göre içerik uzunluğunu belirleyebilirsiniz. Fakat her içeriğin doyurucu olması ve okuyucunun ihtiyaçlarına cevap veren bir yapıda olması şarttır. Daha uzun içeriklerin arama sonucu sayfalarında daha üst sırada çıktığı biliniyor. Metin içeriklerinizi en az 500-600 kelime arası tutmanızı tavsiye ederim.

SEO Uyumlu Makale Yazımı

21. İçeriğinizi Yayın!

Hazırladığınız içeriğin arama sonuç sayfasında rekabete girebilmesi için içeriği yayarak desteklememiz, daha hızlı yükselmenizi sağlar. Bunun için içeriği ilgili Facebook ve LinkedIn gruplarında paylaşabilirsiniz. Ayrıca varsa; diğer sosyal medya hesaplarından da içeriği yayabilirsiniz. Bunun dışında ilgili forum ve blog'larda da içeriğin linkini paylaşarak site dışından sayfanıza gelen trafiği yükseltebilirsiniz.

İçerik pazarlaması ve SEO için yüzlerce araç bulunmakta. İçerik hazırlarken faydalanabileceğiniz araçları ihtiyaçlarınıza göre bağlantıdan inceleyip kullanabilirsiniz.

SEO'ya etki eden 200'den fazla faktörün olduğunu biliyoruz. İçerik kısmı ile ilgili ekleyebileceğimiz notlar şimdilik bu kadar.

PAYLAŞ

 VİMAJ