Yazılarımız

Vimaj

HTML NEDİR?

HTML Nedir Ne İşe Yarar?

Web dünyasının en önemli konularından biri olan ve bir anlamda vazgeçilmezi diyebileceğimiz bir konuyla karşınızdayız. Açılımı İngilizce olarak ‘ Hyper Text Markup Language’ olan ve ‘Hiper Metin İşaretleme Dili’ şeklinde Türkçe ifade edilen bir metin işaretleme dilidir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında Html nedir kısaca bahsedeceğiz.

İnternet üzerinde kullanıcıların giriş yapmalarını sağlamak amacıyla web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir betik dili olan Html sayfası bulunduğu sunucularda ‘.html‘ veya ‘.htm‘ uzantılarıyla tutulur.

Herhangi bir web sitesine giriş yapılınca sistemin bizi yönlendirdiği sayfa, siteye giriş sayfası olarak tanımlanır. Bahsedilen bu sayfanın ismi farklı farklı tanımlanabilmektedir. Aşağıda bu isimlere örnek olması açısından bazı giriş sayfası isimleri yazılmıştır.

  • html
  • htm
  • html
  • htm
  • aspx
  • php

Görüldüğü gibi farklı dosya isimleri ve farklı uzantılar kullanılarak giriş sayfaları belirlenebilmektedir. İlgili sunucuda mevcut web sitesi için hangisinin giriş sayfası olduğu belirlemek gerekecektir. Bu işlemden sonra artık giriş sayfası üzerinden siteye girişler sorunsuz bir şekilde sağlanabilir.

Html gerçek anlamda bir programlama dili olmamasına karşın yine de belli bir sözdizimi ve kullanımı bulunmaktadır. Bu kurallara uyarak Html kodları yazmak gerekir. Peki Html kodu nedir? Bir sonraki başlığa geçip Html’in sözdizimine göz atalım.

Html Kodu Nedir?

Html ile web sayfaları oluşturmak çok basittir. Bu dil ile web sayfaları oluşturmaya başlayınca günlük konuşma dilini kullanıyormuşçasına sayfalar geliştirebilirsiniz. Bu aşamada css nedir sorusu da cevaplanması gereken sorulardandır ama şu an konumuz dışında olduğu için değinilmeyecektir. Çünkü css başlı başına farklı bir teknolojidir.

Şimdi artık Html nasıl kullanılır sorusuna cevap verebiliriz. Bunun için ‘Notepad’ programını kullanmak oldukça pratik bir çözüm olacaktır. Zaten Html ile geliştirilen uygulamaların derlenmesine gerek olmaması bu konuda geliştiricilere büyük kolaylık ve avantajlar sağlamaktadır.

Html Sayfası Oluşturmak

Bir Html sayfası oluşturmak için küçük ve büyük (< >) işaretlerinden sıkça faydalanacağız. O zaman öncelikle < > işaretlerinin arasına ‘html’ yazmakla başlayalım. Ardından yine (< >) işaretlerini kullanarak html tag’inin içerisine ‘head’ ve ‘bodytag’lerini yazıyoruz. Burada yazdığımız html, head ve body Html dilinde tag olarak isimlendirilmektedir.

Şimdi yukarıda bahsettiğimiz durumun kodlarını detaylı bir şekilde aşağıda inceleyelim.

<html>

<head>

<title> İlk HTML Sayfamız </title>

</head>

<body>

<font size = "5" face = "Tahoma" color = "gray"> İlk HTML Sayfamız </font>

</body>

</html>

Yukarıdaki kodları incelediğimiz zaman iç içe geçmiş bir yapı görmekteyiz. En dışta yukarıda belirttiğimiz <html> </html>tag’leri yer alıyor. Sonra gelen tag <head> </head> ve daha sonraki tag <body> </body>’dir. Head tag’i başlık olarak ifade edilirken, body tag’i gövdeyi temsil eder. Yani bir web sayfasının başlıkla ilgili verileri head tag’i içerisine, içerik ve görünümle ilgili olanları ise body tag’i içerisine yazıyoruz.


HTML Nedir?

Head tag’i içerisinde yer alan <title> </title> tag’i web sayfamızın başlık bilgisini içermektedir. Buraya yazacağınız başlık tarayıcının en üstünde görünen başlık olacaktır. Yukarıda verilen kodları Notepad’de yazıp farklı kaydet diyerek “ Kayıt Türü” kısmından ‘Tüm Dosyalar’ seçilir ve dosya adının sonuna ‘.html’ eklenir. Artık oluşan dosyamız Html uzantılı olacaktır ve herhangi bir tarayıcıda çalıştırdığınızda açılacaktır.

Html Örnek Uygulama

Yukarıda yazdığımız örnekten biraz daha farklı bir örnek yaparak konunun biraz daha pekişmesini sağlayalım. Bu örneğimizle birlikte kafanızdaki Html nedir sorusu biraz daha cevaplanmış olacaktır. Bu örneğimiz için yine ‘Notepad’ programını kullanacağız.

Örnek uygulamamızda giriş yaptığımız web sayfamızda yer alan bir bağlantı ile farklı bir sayfaya yönlendirme işlemini yapmaya çalışacağız. Öncelikle yeni bir Notepad açıyoruz ve <html> </html> tag’lerini yazıyoruz. Ardından <body> </body> tag’leri arasına (Bu örneğimizde <head> </head> tag’lerini kullanmayacağız) aşağıdaki komutu yazıyoruz.

  • <a href = ”ornek_uygulama.html”> Örnek Uygulama Sayfası </a>

Bu komutla birlikte yapılacak işlem şudur: Web sayfamız içerisinde ‘Örnek Uygulama Sayfası’ yazan bir link olacak ve bu linke tıklandığı zaman web tarayıcı bizi ‘ornek_uygulama.html’ sayfasına yönlendirecek. Görüldüğü gibi basit bir iki komut ile günlük olarak ziyaret ettiğimiz web sitelerinin çalışma mantığını görmüş oluyoruz.

Siz de bu yaptığımız örnek uygulamalara benzer çalışmalar yaparak farklı çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.

Html nedir konulu yazımız için yaptığımız basit bir örnek uygulamadan sonra biraz da farklı bilgilere göz atalım.

Html Viewer Nedir?

Bu konu daha çok web programlama dilleri nelerdir, ne işe yararlar gibi sorulara cevap arayan ve web programlama dünyasına yeni giriş yapanların işine yarayacak bir konudur. Peki Html viewer nedir? Yalın bir ifade ile açıklayacak olursak, web sayfalarının html dökümlerini veren bir uygulamadır. Yani herhangi bir web sayfasının adres bilgisini yazdığınızda size Html kodları veren ve sitede yapılan çalışmaları incelemenize olanak sağlayan yapıdır.


HTML Nedir?

Peki bu bize nasıl bir avantaj sağlayacak? Yukarıda da belirtildiği gibi özellikle yeni başlayanlar için bulunmaz fırsat ve avantajlar içerir. Çünkü günlük olarak kullanılan web sayfalarında kullanılan yapı ve teknolojilerin incelenmesi ve bu konudaki bilgi dağarcığının artırılması sağlanacaktır. Böylece Html nedir sorusuna daha kapsamlı ve canlı bir sistem üzerinden cevap aranacaktır.

Html Tarayıcı Nedir?

İngilizce ‘Web Browser’ olarak bilinen ve ‘Web Tarayıcı’ anlamına gelen bu kavram ile sunucularda yer alan ve konumuz dahilinde olan Html sayfalarının görüntülenmesini sağlayan programlardır. Html olarak hazırlanan sayfaların son kullanıcıların anlayacağı şekilde dönüşümü tarayıcılarla sağlanmaktadır. Standart bir web tarayıcıda bulunan genel özellikleri aşağıda görebilirsiniz.

  1. Html ile http arasında bütün protokolleri destekleme
  2. Dosya sistemlerini okuma, bağlama ve kaydetme
  3. Metin ve çoklu ortam dosyalarını açma, oynatma ve kaydetme
  4. Açılan sayfada aranan nesneyi bulma
  5. Sık kullanılanlar ve geçmişi tutma
  6. Ağa dosya yükleme ve indirme
  7. E-Posta ve metin editörleri ile iletişim kurabilme
  8. Bağlantı izleme
  9. Sayfa çıktısı alma
  10. Çevrimdışı kalma

Yukarıda bahsedilen özellikler hemen her web tarayıcıda var olan genel özellikler arasındadır.

Web Tarayıcı Kullanıcı Arabirimleri

Web tarayıcılarda kullanılan kullanıcı arabirimleri olarak,

  • İlgili web sayfanın adresini yazmak için Adres çubuğu
  • Herhangi bir arama motoru ile ilişkili olacak şekilde Arama çubuğu
  • Ana sayfa , yenile ve dur butonları
  • Sayfalarda ileri geri geçişleri sağlayan ileri - geri butonları
  • Daha önce ziyaret edilen siteleri gösteren Geçmiş
  • Ziyaret edilmek istenen sayfanın bağlantı durumlarını gösteren ve sayfayı yakınlaştırmaya yarayan Durum çubuğu yazılabilir.

HTML Nedir?

Günümüzde kullanılan birçok web tarayıcı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok kullanılanları Internet Explorer, Google Chrome, Firefox ve Opera’dır.

Html Eğitimi

Bu yazımızda sizlerle "Html nedir?" sorusuna cevap aradık. Genel tanımlamalardan sonra Html basit site uygulaması yaparak Html kodların nasıl uygulanabileceğini görmüş olduk. Başlangıç seviyesinde olan bu anlatımla birlikte web tasarımcılar ve web programcıların konuya dair farkındalıkları artırılmış olacaktır.

Yapacağınız araştırmalarda özellikle son çalışmalarla birlikte Html 5 nedir sorusuna yoğunlaşmanız faydalı olacaktır. Çünkü web dünyasında yaşanan gelişmeler, teknoloji dünyasına tablet, akıllı telefon gibi cihazların girmesiyle daha da artmış durumdadır. Bundan dolayı çalışmalarınızı güncel gelişmelere yönlendirmeniz sizin açınızdan ileriye dönük olarak yararlı bir davranış olacaktır.


HTML Nedir?

Html eğitimi konusunda profesyonel ve sistemli bir çalışma ile kendinizi geliştirmeniz mümkündür. Bunun için sahip olduğunuz bilgileri tekrarlayarak, üzerine her gün sahip olduğunuzdan fazlasını eklemeniz faydalı olacaktır. Böylece web sitesi tasarlama konusunda söz sahibi olabilirsiniz.

PAYLAŞ

 VİMAJ